Downloadverbod; wat mag nog wel?

Ook in Nederland mag niet langer worden gedownload uit illegale bronnen. Dat blijkt uit een uitspraak van het Europees Hof van Justitie over de thuiskopieheffing. Wat betekent dat voor jou? NOS-techexpert Rachid Finge beantwoordt de belangrijkste vragen.

Wat mocht ik gisteren wel en vandaag niet?

Je mocht eerst nog liedjes en films downloaden van illegale bronnen, zonder ervoor te betalen, zolang je die zelf maar niet aanbiedt aan anderen.

Je mocht dus wel downloaden, maar niet uploaden. Het Europese Hof van Justitie maakt daar nu een einde aan: je mag ook niet meer downloaden uit illegale bron.

En als ik het toch doe, word ik dan meteen gestraft?

Nee, want handhaving is moeilijk: hoe weet je precies wie wat heeft gedownload? En de vraag is of je echt boetes wilt uitdelen aan mensen die een liedje hebben gedownload. Trouwens, als je nu iets downloadt met torrents, bijvoorbeeld via The Pirate Bay, ben je naar alle waarschijnlijkheid ook aan het uploaden. Dat mag dus niet, maar een straf is er niet in de praktijk.

Kan ik ook per ongeluk iets illegaal downloaden?

Strikt gezien kon je tot voor kort niet illegaal downloaden in Nederland. Straks dus wel. Per ongeluk? Dat zou wel heel gek zijn. Als je legaal een film of liedje van internet haalt, moet je er bijna altijd voor betalen. Als het dan ineens gratis is, dan weet je zelf ook wel hoe laat het is.

Moet ik nu ook in het verleden gedownload materiaal van mijn pc halen?

Nee. Als je nu downloadt uit illegale bron is het al moeilijk om vast te stellen wie wat downloadt. Dan is het bij downloads uit het verleden nog veel moeilijker. Misschien is het wel eerlijker als je je niet-zo-netjes verkregen materiaal weggooit en ervoor betaalt, maar dat is een ander verhaal.

De schade van het downloaden was toch afgekocht via de thuiskopieheffing? Worden dvd’s en cd’s nu goedkoper?

Als het goed is wel, maar daar moet staatssecretaris Teeven nog een beslissing over nemen. Hij laat het over twee weken weten aan de Tweede Kamer. De thuiskopieheffing geldt ook op hdd-recorders en smartphones. De heffing is nooit meer dan 5 euro, heel veel goedkoper wordt je telefoon dus niet. Op lege cd’s en dvd’s is de heffing 3 cent. Dus daar is het verschil al helemaal verwaarloosbaar.

 

bron: NOS

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *