Downloadverbod steeds dichterbij

Het lijkt erop dat Nederland weer een stapje dichter bij een algeheel downloadverbod staat. De advocaat-generaal van het Europees Hof laat weten dat het toestaan van downloaden uit illegale bron door Nederland niet te rechtvaardigen is, zo meldt Tweakers.

Tot nu toe heeft altijd gegolden dat het downloaden uit illegale bron neerkomt op hetzelfde als het kopiëren van een cd of dvd. Daarom kunnen films, muziek en boeken via illegale bronnen als Usenet legaal verkregen worden. De advocaat-generaal vindt echter dat Nederland hiermee downloaden in de hand werkt.

Volgens de Nederlandse overheid is het zo dat het verbieden van downloaden uit illegale bron negatieve gevolgen voor de privacy heeft. Downloaders kunnen dan vervolgd worden, en daar is in het verleden veel protest tegen geweest. Situaties zoals in de Verenigde Staten, waar individuele downloaders tot miljoenenboetes veroordeeld worden, moeten dan ook voorkomen worden. De advocaat-generaal vindt deze argumenten echter niet voldoende en vindt dat dit niets verandert aan het feit dat het toestaan van illegaal downloaden niet door de beugel kan.

 

(bron: Sp!ts )

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *